Isolatie prijs informatie voor 2024

Bent u benieuwd naar de isolatie prijs in 2024? Een geïsoleerde woning biedt meer wooncomfort én u bespaart er energiekosten mee. Isolatie is de beste manier om uw energiefactuur te drukken.

Het plaatsen van isolatie kost uiteraard geld, maar deze investering haalt u er op termijn weer uit. Bovendien kan u voor heel wat isolatiewerken een premie krijgen.

Hier leest u alvast welke prijzen er zoal gelden voor de verschillende mogelijkheden van isoleren. Dit zijn natuurlijk gemiddelde richtprijzen, dus offertes opvragen, blijft de boodschap alvorens met een vakman in zee te gaan.

Vraag offertes op
isolatie prijs

Prijs van isolatiemateriaal per m2

De prijs van isolatiemateriaal is afhankelijk van een aantal factoren. Zo hebben isolatieplaten een andere prijs dan isolatiedekens en is PUR-schuim duurder dan EPS-parels. Kijk echter niet enkel naar de prijs, maar ook naar de isolatiewaarde. Hoe hoger de prijs, hoe beter de isolatie kan zijn. Wat meteen betekent dat u de investering sneller terugverdient.

Verder speelt de dikte van de isolatielaag een rol. Isolatie moet voldoen aan bepaalde energienormen en de dikte die daarvoor nodig is, hangt af van het gekozen materiaal. Minerale wol heeft bijvoorbeeld een lagere isolatiewaarde dan isolatieplaten waardoor u dikker zal moeten isoleren. U kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om nog dikker te isoleren dan de energienormen voorschrijven.

Ook de plaats van isolatie speelt een rol. Laat u uw dak langs binnen of langs buiten isoleren? Het eerste is goedkoper dan het tweede, maar u verliest ruimte. Gaat u uw spouwmuur isoleren of kiest u toch voor buitengevelisolatie? Ook hier hangen andere prijskaartjes aan vast. Bij de plaatsing van isolatie, komen bovendien ook arbeidskosten voor de vakman. Deze kunnen verschillen waardoor u er goed aan doet om op voorhand meerdere offertes op te vragen om prijzen te kunnen vergelijken.

Let erop dat u ook betaalt voor voorbereidings- en afwerkingswerken. Zo kan het zijn dat de vakman eerst nog cementresten moet verwijderd alvorens hij de spouwmuur kan isoleren of dat hij achteraf gyproc platen plaatst op de isolatielaag af te werken.

Het valt tot slot niet te verbazen dat de grootte van het te isoleren oppervlak een rol speelt. Hoe meer er te isoleren valt, hoe meer u zal betalen. Al zal de prijs per vierkante meter dalen naarmate het oppervlak groter wordt.

prijs isolatie per m2

Nieuws update 2024: isolatieprijs blijft stijgen

Isolatiemateriaal wordt er niet goedkoper op. Dat komt omdat de prijzen van de grondstoffen blijven stijgen. Daar komt nog bij dat het materiaal schaars en dus duurder wordt. Ook de transportkosten worden steeds duurder. Het ziet er niet naar uit dat deze trend snel zal omkeren, dus u stelt isolatiewerken dus best niet te veel uit. Aangezien ook de energieprijzen stijgen, zal u ook sneller uw investering terug verdienen. Isoleren blijft een slimme investering. Eentje waar steeds meer vraag naar is waardoor de prijzen dus zeker niet meteen zullen dalen. Interesse in isolatie? Doe het dan nu. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend meerdere offertes aanvragen voor vakmannen in uw regio.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Prijs van isolatiewerken per m2

De kost voor isolatiewerken is niet zo maar in één richtprijs te vatten. Er spelen immers heel wat factoren een rol. In de eerste plaats is er het soort van isolatiemateriaal. Zo is spuitisolatie al snel het dubbele in prijs dan glaswol. Daarnaast speelt de grootte van het te isoleren oppervlak een rol en de dikte van de isolatie. Hoe meer, hoe duurder. Wat tot slot ook een cruciale factor is, is de plaats waar de isolatie moet komen. U kan immers heel wat isoleren in huis om uw wooncomfort te verbeteren, van de kelder tot aan het dak. Van de vloeren tot aan de gevels. We overlopen de mogelijkheden van beneden naar boven.

Alles over de kelderisolatie prijs

Uw kelder isoleren kan enerzijds betekenen dat u het plafond isoleert. Hiermee isoleert u in feite de vloer van de benedenverdieping langs de onderkant. Isolatieplaten zijn hierbij goedkoper dan PUR-schuim. Met het eerste bent u gemiddeld €20,- à €45,- kwijt. PUR kost €30,- à €40,- per m2. Daarnaast kan u er ook voor kiezen om de kelder zelf te isoleren. Wanneer de kelder ook een leef- of hobbyruimte is, is dat zeker interessant. Indien u de kelder langs buiten isoleert, kost het u gemiddeld €35,- à €40,- per m2. Isolatie langs binnen, kost al snel €50,- per m2. Het type woning kan tot slot een rol spelen. Als u een rijwoning hebt, kan uw kelder aansluiten op een andere kelder wat interessanter is dan wanneer ze in volle grond zit zoals bij een vrijstaande woning.

Alles over de prijs om een kruipkelder te isoleren

Een kruipruimte kan u perfect volledig isoleren of enkel het plafond. Doel is alleszins de opstijgende koude uit de grond uit het huis erboven te houden. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden en dus verschillende prijzen. Wanneer u bijvoorbeeld een natuurlijk materiaal als zand gebruikt, zal u ongeveer €15,- per m2 kwijt zijn. Wenst u synthetisch materiaal zoals schelpen van poylstyreen of PUR, bent u makkelijk €25,- tot €30,- kwijt. Wanneer de kruipruimte te nat is, is het echter aan te raden om voor vloerisolatie te kiezen (aan de bovenkant).

Alles over de vloerisolatie prijs

Vloerisolatie zorgt voor heel wat meer wooncomfort omdat de warmte niet meer langs de vloer weg kan. Geen ijskoude voetjes meer als u binnen rondloopt. Als u breekwerken wil vermijden, kan u de vloer best langs onder isoleren, via de (kruip)kelder. Bij nieuwbouw of een renovatie kan u wel langs boven isoleren, wat sowieso de beste optie is.

Het gekozen materiaal bepaalt de prijs. Zo betaalt u gemiddeld voor een isolatiechape €30,- à €35,- per m2. De prijs voor gespoten PUR is gelijkaardig. Met vloerisolatieplaten bent u goedkoper af. Deze zijn €20,- à €25,- per m2.

Daarnaast speelt de vloer zelf ook een rol. Een betonnen vloer is goedkoper te isoleren dan een houten variant.

Een betonnen vloer is vlak terwijl bij een houten vloer de balken ook nog geïsoleerd moeten worden. Hou er rekening mee dat niet eender welk materiaal eender waar kan worden geplaatst wil u vocht vermijden. Tot slot zullen de kosten hoger liggen wanneer koudebruggen of constructiegebreken aanwezig zijn.

gevelisolatie prijs

Alles over de buitengevelisolatie prijs

Buitengevelisolatie is interessant wanneer spouwmuurisolatie geen optie is. Ook wanneer u uw gevel volledig laat renoveren, is buitengevelisolatie een goed idee. De muurisolatie is dan wel een pak duurder, maar u hebt meteen een nieuwe gevel in de stijl die u wenst. Bovenop de isolatie wordt immers een gevelafwerking naar uw keuze geplaatst. Het is de keuze van gevelafwerking die de uiteindelijke prijs zal betalen. Zo zal u gemiddeld voor crepi €100,- à €130,- per m2 betalen, terwijl steenstrips tot wel €250,- kunnen oplopen. Het type woning kan een rol spelen bij het bepalen van de prijs (bv. moet er op hoogte worden gewerkt, zijn er ook zijgevels, enz.).

Alles over de spouwmuurisolatie prijs

Eén van de meest efficiënte manieren om uw energiekosten te doen dalen, is het plaatsen van spouwmuurisolatie. Deze investering verdient u gemiddeld al in 2 tot 5 jaar terug. De prijs van deze isolatie hangt af van een aantal factoren. Zo zijn er verschillende types van isolatiemateriaal waarvoor u kan kiezen, zoals PUR-schuim, gesloten glaswol of EPS-parels. Elk materiaal heeft zijn prijs.

De dikte van de spouw en de oppervlakte van de spouwmuur spelen uiteraard ook een rol. Tot slot speelt ook het type woning een rol. Voor een rijwoning of hoekwoning zal u minder betalen dan voor een vrijstaande woning of zelfs een appartement. Reken gemiddeld op €15,- à €30 per m2.

Alles over de zoldervloerisolatie prijs

Wanneer u uw zolder niet echt gebruikt, kan u ervoor kiezen om de zoldervloer te laten isoleren in plaats van het hele dak. U bespaart hier heel wat mee uit en de warmte blijft evenzeer in uw woning.

De kostprijs is afhankelijk van het gekozen materiaal, de dikte van de isolatie en uiteraard van de grootte van het te isoleren oppervlak. Reken op €20,- à €40,- per m2. Indien u de vloer langs boven isoleert, is er weinig afwerking nodig wat u wederom kosten bespaart. Indien u langs onder isoleert, zal het plafond moeten worden afgewerkt.

dak isoleren prijs

Alles over de dakisolatie prijs

Uw dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. De meest efficiënte manier is langs binnen te isoleren. Hierbij wordt vaak gekozen voor glas- of rotswol. Reken op €20,- à €50,- per m2 voor een hellend vlak en €25,- à €40,- voor een plat dak. Het verschil in prijs is omdat er andere technieken nodig zijn voor een hellend en een plat dak. Indien de dakbedekking ook vernieuwd moet worden, kan u beter van de gelegenheid gebruik maken om de isolatie langs de buitenkant van de dakconstructie te plaatsen. Voor de isolatie betaalt u dan tussen de € 40,- à €60,- per m2 voor een hellend vlak en €45,- à €100,- voor een plat dak. Wees u ervan bewust dat er bijkomende kosten kunnen optreden voor de afwerking binnenin zoals pleisterwerken, schilderen of behangen.

Wanneer het hele dak wordt vernieuwd, komen er ook kosten voor de buitenbekleding bij: plaatsen van dakpannen, vervangen van latwerk, enz. Wordt de zolderruimte niet gebruikt of enkel als berging? Dan kan u kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren en niet het dak. Het is een praktisch en goedkoop alternatief voor dakisolatie.

Hoe is de prijs voor isolatie opgebouwd?

Wanneer u isolatie laat plaatsen, zal zeker de helft van de factuur gaan naar de arbeidskosten van de vakman. Deze kosten kunnen aanzienlijk verschillen van firma tot firma waardoor het aan te raden is om op voorhand meerdere offertes aan te vragen. Wanneer u de isolatie zelf plaatst, valt deze kost uiteraard weg.

Opgelet, wanneer u geen vakman inschakelt, kan u niet genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar.

Indien de vakman nog heel wat voorbereidingen moet treffen, zoals de ruimte leegmaken, puinafval uit de (kruip)kelder moet verwijderen, de muur schoon maken, enz. zullen de arbeidskosten nog hoger uitvallen. Hetzelfde geldt voor wanneer u ook de afwerking door de vakman laat doen.

Gemiddeld een derde à vierde van de factuur is voor het isolatiemateriaal zelf. Het laatste deel is voor het materiaal dat de vakman nodig heeft om de isolatie te kunnen plaatsen en de voorrijkosten. U betaalt immers ook voor de verplaatsingsonkosten die de vakman heeft. U zal dus beter af zijn met een vakman uit uw buurt. Vraag hier geheel vrijblijvend offertes aan in uw regio.

Bespaar op de isolatie prijs door premies aan te vragen

Sinds oktober 2022 kan u in Vlaanderen de ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen voor het installeren van dak-, (spouw)muur- en vloerisolatie. U kan deze aanvragen bij de Vlaamse overheid. Voor muur- of vloerisolatie kan u hier terecht voor meer informatie omtrent de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Kiest u voor een dakisolatie, ga dan naar deze webpagina. Algemene informatie over Mijn VerbouwPremie vindt u hier .

Daarnaast hebt u misschien ook recht op de EPC-labelpremie, een premie voor woningen met een slechte energieprestatie (label E of F) die binnen de vijf jaar energielabel C halen. Appartementen met label D, E of F moeten binnen de vijf jaar label B halen om deze premie te krijgen. De totale premie is afhankelijk van het behaalde energielabel en u kan ze  combineren met Mijn VerbouwPremie.

Erg interessant is het verlaagd btw-tarief van 6% waarop u een beroep kan doen als uw woning minstens 10 jaar oud is. Een andere voorwaarde is dat u met een vakman samenwerkt. De 6% geldt zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten.

Sommige gemeentes reiken premies uit voor isolatiewerken. De voorwaarden en bedragen verschillen. Check dus eerst even bij uw gemeente of ga naar www.rechtenverkenner.be.

Tot slot is er de totaalrenovatiebonus die in bepaalde gevallen nog van toepassing is. Op deze premie hebt u recht wanneer u binnen de vijf jaar in drie of meer energiebesparende maatregelen investeert zoals een warmtepomp of isolatie. De eindfactuur van de eerste investering moet echter wel een datum hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Opgelet: deze bonus is niet te combineren met Mijn VerbouwPremie.

Bespaar op de prijs door de juiste keuze te maken

Om het meest uit uw investering te halen, is het belangrijk dat u het juiste materiaal kiest en deze correct laat plaatsen. Kies in de eerste plaats isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde.

Deze waarde wordt ook warmteweerstand genoemd en wordt weergegeven met Rd. Hoe hoger de Rd-waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. (Bij glas spreken we van U-waarde en daar is de isolatie net beter als de waarde lager is.) De Rd-waarde is afhankelijk van het soort materiaal en de dikte ervan.

Uiteraard moet de isolatie ook correct worden geplaatst: stevig bevestigd zonder kieren waartussen warmte of koude toch kan wegglippen.

Eventueel kan er nog een damp-remmende laag worden geplaatst.

spouwmuurisolatie prijs

Tot slot is het belangrijk dat het materiaal niet nat wordt tijdens de plaatsing, want dan zal het niet meer naar behoren werken. Is uw budget beperkt? Geen nood, er bestaat goedkoper isolatiemateriaal. Dit isoleert misschien niet zo goed als de duurdere varianten, maar sowieso zal het effect hebben op uw wooncomfort én uw energierekening. Vraag advies aan een vakman bij de keuze van isolatiemateriaal.

Bespaar op de isolatie prijs door offertes te vergelijken

Van plan om isolatie te laten plaatsen? Uitstekend idee. Maar vraag eerst een aantal offertes op. Vraag details zodat u geen appelen met peren vergelijkt. Zorg dat elke kostenpost wordt vermeld zodat u achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Door offertes te vergelijken, bent u zeker van de juiste prijs. Heel wat vakmannen bieden ook advies, wat ook zeker een aanrader is. Hier kan u alvast vakmannen uit uw regio contacteren.