Overweegt u vloerisolatie? Uw woning isoleren, heeft alleen maar voordelen. Uw energiefactuur zal dalen aangezien warmte minder snel kan ontsnappen, het risico op vochtproblemen wordt aanzienlijk kleiner en in warme zomermaanden zal het koeler in uw woning blijven. Denk bij isolatie niet enkel aan het dak of de muren. De vloer is net zo belangrijk.
Een goede vloerisolatie zorgt voor heel wat comfort, waaronder warme voetjes. Zeker op de begane grond waar isolatie koude en vocht kan tegenhouden. Bij tussenvloeren is het dan weer interessant om, naast thermisch te isoleren, ook akoestisch te isoleren zodat niet alle geluiden in de hele woning te horen zijn. Interesse in vloerisolatie? U leest er hier alles over.
Wat is vloerisolatie?
Door vloerisolatie aan te brengen, verliest u minder warmte via de vloer. Het is een laag die wordt aangebracht aan de vloer om de warmte binnenin vast te houden en koude en vocht van buiten uit tegen te houden. Meestal wordt de isolatie aan de onderkant van de vloer geplaatst. Soms kan het ook in de opbouw, maar dan moet erboven nog een vloerbedekking komen. Bij zowel vloeren op de begane grond als vloeren op een verdiep (tussen- en zoldervloeren) biedt isolatie een meerwaarde. Er bestaan verschillende isolatiematerialen om een vloer te isoleren.
Waarom zou u kiezen voor vloerisolatie?
Isolatie houdt de warmte in uw woning zo goed mogelijk vast. Dankzij een beperkt warmteverlies, zal uw energieverbruik lager liggen en dus ook uw energiefactuur. Ook houdt isolatie vocht en koude tegen waardoor u minder snel vochtproblemen krijgt. In warme zomermaanden kan isolatie de warmte buiten houden en zo de koelere temperatuur binnenin zo lang mogelijk op peil houden. Naast deze thermische isolatie, kan vloerisolatie ook geluiden absorberen. Zo hebt u in een geïsoleerde ruimte minder last van geluiden uit andere ruimtes in de woning of van buitenaf. Dit is akoestische isolatie.
Mensen uit heel Vlaanderen kozen al voor vloerisolatie!
Brussel | Schaarbeek | Antwerpen | Deurne | Mechelen | Hasselt | Genk | Gent | Sint-Niklaas | Vilvoorde | Leuven | Kortrijk | BruggeWelke isolatiematerialen worden gebruikt voor vloerisolatie?
Er zijn heel wat materialen die geschikt zijn om een vloer te isoleren, gaan de van minerale wol over kunststof tot natuurlijke materialen. Die laatste zijn het meest milieuvriendelijk. Welk isolatiemateriaal u het best neemt, is afhankelijk van onder andere de ruimte, het vloeroppervlak en het doel van de isolatie. Bekijk dit met een vakman.
Minerale wol
Minerale wol wordt erg veel gebruikt als isolatiemateriaal. Het bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol) of steen (rotswol). Deze draden worden samengevoegd tot een wollige structuur.
Het grote voordeel van minerale wol is dat het makkelijk te plaatsen is en één van de goedkopere isolatiematerialen is. Het is flexibeler dan harde platen en het isoleert erg goed geluid. Het is een dampopen materiaal waardoor vocht makkelijk kan ontsnappen.
Het nadeel is dat minerale wol een eerder lage warmteopslagcapaciteit heeft waardoor er een grotere dikte nodig is om een goede isolatie te hebben.
Glaswol
Glaswol wordt gemaakt van gerycleerd glas en zand. Vloerisolatie in glaswol is verkrijgbaar in de vorm van dekens, platen of inblaasisolatie. De dekens en platen zijn licht van gewicht, erg flexibel en sponsachtig waardoor het makkelijk te klemmen valt tussen bijvoorbeeld twee balken. Het is relatief goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen.
Glaswol die gespoten kan worden (inblaasisolatie) is handig om moeilijk te bereiken plaatsen te isoleren zoals kieren, hoekjes of spleten. Dit maakt dat de isolatie perfect kan worden geïnstalleerd en uw huis weinig warmte verliest. Ook is opgespoten glaswol een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.
Rotswol / Steenwol
Rotswol is eveneens een goedkoper isolatiemateriaal maar is doorgaans wel duurder dan glaswol. Het is gemaakt van basaltsteen en slak. De plaatsing ervan kan erg snel gebeuren. Rotswol absorbeert erg goed geluid en kan hoge temperaturen aan waardoor het erg brandveilig is. Het is te verkrijgen in de vorm van platen, dekens of inblaasisolatie. Bij dat laatste wordt de isolatie gespoten.
Wilt u graag vloerisolatie laten plaatsen door een professioneel isolatiefirma?
Zoals u kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om vloerisolatie. De prijs voor vloerisolatie is afhankelijk van meerdere factoren.
Een isolatie expert legt u graag uit welk isolatiemateriaal het beste is voor uw vloer.
Door het doen van een offerteaanvraag krijgt u geheel vrijblijvend een goed beeld van de kosten voor uw isolatieproject.
Kunststof vloerisolatiemateriaal
Kunststofisolatie is in meerdere soorten te verkrijgen en is gemaakt van aardolie. U kan kunststofisolatie kopen in de vorm van harde en drukvaste isolatieplaten, korrels, spuitisolatie, enz. Kortom, het is te verkrijgen in heel wat vormen, diktes en groottes. PUR, PIR, XPS, EPS en PIF zijn isolatiematerialen in kunststof. Het voordeel aan kunststof is dat het een hogere isolatiewaarde heeft dan minerale wol. U heeft dus een minder dikke isolatielaag nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Daarnaast is het een drukvast en vochtbestendig materiaal. Nadeel is dat het minder goed geluid absorbeert, minder flexibel is om te plaatsen en tot slot minder milieuvriendelijk is dan minerale wol.
PIR isolatieplaten
PIR (polyisocyanuraat) is een verdere ontwikkeling van PUR en isoleert dus nog net iets beter dan PUR. U kan het enkel verkrijgen in de vorm van platen. Voordeel is dat u, dankzij de erg hoge isolatiewaarde, met een dunne laag voldoende isolatie hebt.
XPS vloerisolatieplaten
XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en wordt ook polystyreen hardschuim genoemd. Dit zijn isolatieplaten die vochtbestendig zijn en een erg hoge druksterkte hebben. Bij hoge belasting of vocht behouden deze platen hun vorm en hun isolerend vermogen. Zeker in werk- of vochtige ruimtes is dit isolatiemateriaal dus erg geschikt.
EPS isolatieplaten / isolatieparels
Geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS, kennen we beter onder de namen tempex of piepschuim. EPS-isolatieplaten bestaan uit polystyreenkorrels die onder verhitting uitzetten en zo aan elkaar gaan kleven. Het is ook verkrijgbaar in de vorm van korrels en is iets goedkoper dan bijvoorbeeld XPS.
PIF isolatiefolie
PIF bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie (polyethyleen) met daartussen afgesloten luchtkussens. Dit wordt voornamelijk rechtstreeks onder houten balken aan de onderkant van de vloer geplaatst.
Natuurlijk isolatiemateriaal als vloerisolatie
Wilt u een milieuvriendelijke isolatie? Kies dan voor een natuurlijk isolatiemateriaal zoals houtwol of hennep. Voordeel is dat er weinig energie nodig is voor de productie van deze materialen. Ook zijn ze volledig recycleerbaar. Kortom, ze zijn goed voor het milieu. Natuurlijke isolatiematerialen zijn brandveilig, kennen een goede vochtregulering, hebben een hoge warmteopslagcapaciteit en isoleren op akoestisch vlak goed. Voor vloeren wordt het minder snel gebruikt omdat het gevoeliger kan zijn voor ongedierte. Ook kan het duurder uitvallen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Cellulose
Cellulose wordt ook wel papiervlokken isolatie genoemd. Het is bijzonder milieuvriendelijk omdat het gemaakt is van gerecycleerd krantenpapier. Nadat het krantenpapier wordt versnipperd, worden er additieven zoals boorzout aan toegevoegd. Zo wordt het brand- en schimmelwerend. Om een teveel aan papierstof te vermijden bij het plaatsen, wordt er soms nog olie toegevoegd.
Cellulose heeft uitstekende thermische en akoestische isolatiewaarden en is relatief goedkoop. Er zijn geen ingrijpende verbouwingen nodig om cellulose te plaatsen. Nadeel is dat het niet geschikt is voor natte of vochtige ruimten.
Houtwol
Houtwol bestaat uit fijne houtkrullen die gemaakt zijn van sparrenhout. De dikte kan variëren tussen de 0.01 tot 0.5 mm. Het is niet giftig en gaat dankzij de nodige behandeling erg lang mee. Het wordt niet aangetast door schimmels of bacteriën. Omdat boorzout wordt toegevoegd, is houtwol ook brandwerend.
Houtwol isoleert zowel akoestisch als thermisch en heeft ook een uitstekend vochtregulerend vermogen. Wel is het een iets duurder materiaal.
Schapenwol
Schapenwol bestaat uit ruwe wol die via een speciaal productieproces is vervilt. Het is een ideaal isolatiemateriaal in houtskeletbouw. Wol heeft uitstekende vocht absorberende eigenschappen waardoor het hout goed geconserveerd kan blijven.
Schapenwol is zowel in dekens als matten te verkrijgen en dit in verschillende diktes. Het is iets duurder dan andere isolatiematerialen.
Kurk
Kurk kan zowel in korrels als platen worden gekocht. Het irriteert niet en er komt geen stof vrij tijdens het plaatsen. Het is dus niet schadelijk. Kurk heeft goede vochtwerende eigenschappen waardoor het ook perfect in vochtige ruimtes kan worden gebruikt. Daarnaast is het niet aantrekkelijk voor ongedierte wat u heel wat zorgen zal besparen.
Kurk is erg brandwerend en isoleert zeer goed, zowel thermisch als akoestisch. De isolatiewaarde neemt bovendien nauwelijks af doorheen de tijd. Nadeel is dat dit alles een prijskaartje heeft. Kurk is relatief duur.
Hennep
Hennepisolatie bestaat uit sterke houtachtige vezels die van de hennepplant komen. Het isoleert uitstekend en bestaat in de vorm van dekens of platen in verschillende diktes. Ze zijn makkelijk op maat te snijden en ook nog eens eenvoudig te plaatsen. De platen sluiten goed op elkaar aan waardoor koudebruggen vermeden worden.
Hennep bevat geen schadelijke stoffen, is bestand tegen schimmels en isoleert zowel thermisch als akoestisch. Het wordt best niet in vochtige ruimten gebruikt omdat een teveel aan vocht hennep negatief kan beïnvloeden.
Isolatiechape
Bij isolatiechape wordt de isolatie verwerkt in de chape. Hierdoor is er geen aparte uitvullingslaag nodig bovenop de standaard chape. Een isolerende chape kan bestaan uit verschillende materialen zoals PUR-granulaten of schuimbeton. Isolatiechape weegt minder dan een gewone chape en kent een naadloze afwerking. Het isoleert akoestisch zeer goed en is daarom zeer interessant voor tussenverdiepen. Nadeel is dat het geen volwaardige vloerisolatie is en ook duurder is dan standaard chape.
Polystyreenkorrels
De chape combineren met polystyreenkorrels komt het vaakst voor. Het biedt ook de meeste isolatie. De korrels, die voor de isolerende waarde zorgen, worden gecombineerd met cement en water. Het toevoegen van zand wordt sterk afgeraden omdat dit de isolatiewaarde doet dalen. Polystyreenchape heeft een hoge druksterke waardoor er geen wapening meer nodig is bij de afwerkingschape.
PUR-granulaten
Bij deze isolatiechape vormen granulaatkorrels de basis van de chape. Deze PUR-schuim wordt vaak gebruikt als alternatief voor isolatieplaten. Het sluit immers perfect aan op afvoerbuizen en aanvoerleidingen. De isolatiewaarde is iets lager dan bijvoorbeeld polystyreenchape.
Argexchape
Bij argexchape worden argexkorrels aan beton toegevoegd. De korrels doen de isolerende waarde van het beton stijgen. De korrels hebben een celvormige structuur waardoor de chape licht is. Op zich is het dus geen isolerende chape, al wordt het vaak wel zo gebruikt.
Lees meer over Argex op hun website.
Schuimbeton
Schuimbeton is vloeibaar en licht. Daarom is het makkelijk voor kleine hoekjes of moeilijk te bereiken stukken. Het is goedkoop, maar wordt niet echt als isolatiemateriaal gezien. Isolatiechape op basis van polystyreen of PUR-granulaten is veel kwalitatiever. Wel is schuimbeton interessant als uitvulchape in holle ruimtes.
Wat kies ik nu het best?
Welk isolatiemateriaal u het beste kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. In de eerste plaats speelt het materiaal van de ondervloer een rol. Indien die van hout is, kiest u best geen dampdichte materialen zoals PUR of EPS. Dit zou vochtproblemen kunnen veroorzaken omdat het vocht niet kan ontsnappen. Minerale wol is een betere keuze voor houten vloeren. Bij een betonnen ondervloer zijn dampdichte materialen dan wel weer een goede keuze.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de toepassing van de vloer. Voor tussenvloeren zijn bijvoorbeeld isolatiedekens interessant, terwijl u bij een zoldervloer beter gaat voor isolatieplaten of spuitisolatie. Houd ook rekening met het doel van de isolatie. Wil u vooral akoestisch isoleren? Dan is minerale wol het meest interessant. Of wil u in de eerste plaats thermisch isoleren? Dan zijn er nog heel wat andere materialen mogelijk. De opbouwhoogte zal hierbij een rol spelen. M.a.w.: hoe dik kan er geïsoleerd worden? Als de opbouwhoogte beperkt is, kiest u beter voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Zo hebt u voldoende aan een dunne laag. Indien er heel wat opbouwhoogte is, kan u kiezen voor een materiaal met een hogere dikte.
Last but not least, zal uw budget een rol spelen. Sommige vloerisolatiematerialen zijn duurder dan andere. Ook de uitvoering kan verschillen in prijs. Vergeet ook niet dat u betaalt voor de arbeidskosten wanneer u de installatie laat plaatsen. De isolatie inblazen of inspuiten, gaat veel sneller en heeft dus minder arbeidsuren nodig. De plaatsing zal dus goedkoper uitvallen.
Vervolgens speelt de vorm van het te isoleren oppervlak een rol. Gaat het om een egale ondergrond? Dan zijn isolatieplaten een mogelijkheid. Is de ondergrond echter ongelijk, dan zullen isolatiedekens makkelijker te plaatsen omdat ze flexibel zijn. Veel kieren, speleten en kleine kantjes? Dan is inblaas- of spuitisolatie de beste optie.
Uw vloer isoleren? Vergelijk vrijblijvend prijzen
Van plan om uw vloer te isoleren? Vraag dan zeker meer dan één offerte op zodat u prijzen met elkaar kan vergelijken. Informeer u eerst goed over de mogelijkheden en vraag dan gedetailleerde offertes op. Zo bent u zeker van een vloerisolatie naar uw wensen tegen de juiste prijs. U hoeft het internet niet af te schuimen, vraag hier geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Wij doen het nodige zodat de offertes in uw mailbox terecht komen.