Dakisolatie

Wist u dat gemiddeld 25% tot 30% van de warmte in uw huis verloren gaat via het dak? Om dat te vermijden, is er dakisolatie. Zo houdt u deze warmte binnen waardoor het veel aangenamer wonen wordt. Het doet ook de waarde van uw huis verhogen én u draagt u steentje bij tot het milieu. Interesse in soorten isolatiemateriaal voor het dak? Lees dan snel verder. U kan ook meteen vrijblijvend in contact komen met vakmannen door offertes op te vragen.

Dakisolatie

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is isolatie die onder of op het dak wordt aangebracht. Het kan zowel aan een
hellend als plat dak worden geplaatst, van binnenuit of van buitenaf. Er zijn verschillende
soorten van dakisolatie. Welk materiaal u best gebruikt, hangt af van het type dak, uw
budget en welke afwerking u wenst. Ook speelt het een rol of u een nieuwbouw zet, dan wel
renoveert en het dak wil na-isoleren. Dankzij deze isolatie blijft de warmte in de woning
tijdens koude wintermaanden. Op warme zomermaanden blijft de woning koeler.

Waarom kiezen voor dakisolatie?

Het is dus erg nuttig om het dak te isoleren. In de eerste plaats zal de temperatuur meer constant blijven wat het wooncomfort verhoogt. Bovendien zal de zolder een echte leefruimte worden waardoor u meer bewoonbare oppervlakte krijgt. Ook zal uw energiefactuur veel minder hoog oplopen en draagt u bij tot een beter klimaat. Omdat u minder stookt, stoot u minder CO2 uit. De financiële voordelen van dakisolatie kunnen tot wel 40 jaar duren. De waarde van uw woning zal stijgen aangezien het een hogere energiescore zal hebben. Dakisolatie is dus een goede investering. Bovendien is het sinds 2020 verplicht in Vlaanderen. U kan ervoor kiezen om het dak van binnenuit te isoleren of isolatie buitenaf aan te brengen.

Welke isolatiematerialen worden gebruikt bij een schuin dak?

Een schuin dak, ook wel hellend dak genoemd, wordt meestal van binnenuit geïsoleerd, via de zolder. Veelgebruikte materialen zijn PIR, minerale wol of rotswol. Nadat de isolatie is geplaatst, kunnen er gipswanden tegen geplaatst worden. Wanneer u PIR combineert met gips of OSB, is het niet meer nodig om nog gipswanden te plaatsen. U krijgt meteen een afgewerkt plafond op maat. Een schuin dak kan ook langs de buitenkant worden geïsoleerd, bijvoorbeeld met PIR-(renovatie)platen.

Dak isoleren
Dakisolatie buitenzijde

Van binnenuit een hellende dak isoleren

Wanneer u een schuin dak van binnenuit isoleert, wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie geplaatst. Meestal zal het tussen de balken van de constructie zitten. Deze methode is goedkoper als u wil na-isoleren dan isoleren van buiten af. Dat gebeurt langs de
buitenzijde van de dakconstructie en daarbij zal veelal een nieuwe dakbedekking moeten gelegd worden. Verschillende isolatiematerialen kunnen gebruikt worden om van binnenaf te isoleren, zoals PIR, rotswol en houtvezel.

PIR

PIR staat voor polyisocyanuraat. Het is een hard kunststofschuim dat vooral als warmteisolator wordt gebruikt. Het is een verdere verfijning van PUR, polyurethaan, en isoleert nog beter. Het is duurzaam, stevig en toch licht van gewicht. Ook heeft PIR een hoge
isolatiewaarde. Dankzij deze eigenschappen is het één van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het kan zowel voor het isoleren van muren en vloeren als van daken en
plafonds worden gebruikt. Zowel in nieuwbouw als bij na-isolatie. Dankzij de hoge isolatiewaarde hoeft de isolatie niet dik te zijn en neemt deze dus amper plaats in. Nadeel is dat PIR-platen iets duurder zijn dan andere isolatiematerialen.

Er bestaan verschillende soorten van PIR-isolatieplaten waaronder PIR-renovatieplaten of PIR-platen met tweezijdige aluminium. Deze platen worden het vaakst gebruikt. Ze zijn langs beide kanten bekleed met een hoogwaardige laag aluminium. Daartussen zit een stijve PIRisolatiekern. Daarnaast zijn er ook PIR-platen met gips, Fermacell of OSB. Voordeel van deze platen is dat het plafond meteen afgewerkt is. Er moet alleen nog een likje verf of een streepje behang op. Gipsplaten moeten er niet meer tegen worden gezet.

Rotswol

Rotswol, ook bekend als steenwol, is erg geschikt om een hellend vlak van binnenuit thermisch en akoestisch te isoleren. Tussen de houten balken van het dak kan de isolatie worden aangebracht zodat ook de ruimte onder het dak als volwaardige leefruimte kan worden benut. Ideaal hiervoor zijn de spijkerflens rollen. Deze zijn voorzien van een aluminiumlaag die werkt als dampremmer. Het is dus niet nodig om nog een extra folie op de isolatie te plaatsen. Via een flens wordt de rotswol met spijkers of nietjes vastgezet. Dankzij de flexibele structuur is rotswol snel en eenvoudig te plaatsen. Er moet geen extra dikte worden gecreëerd om het oppervlak egaal te maken. Gipsplaten kunnen er meteen op worden gemonteerd.

Dakisolatie binnenzijde

Houtvezel

Een schuin dak kan van binnenuit met houtvezel worden geïsoleerd, een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Het heeft erg goede thermische en akoestische isolatiewaarden, al verschilt de Rd-waarde van het soort plaat dat wordt gebruikt. Er zijn immers verschillende soorten. Ook werkt houtvezel ventilerend en luchtzuiverend.

Hellend dak van buitenzijde isoleren

Om een schuin dak langs buiten te isoleren, komt de isolatie op de dakconstructie terecht. Indien u wil na-isoleren, zal de huidige dakbedekking er dus af moeten. Om van buitenaf te isoleren, kan u gebruik maken van PIR (polyisocyanuraat). Er bestaan verschillende soorten PIR-platen die zowel bij nieuwbouw als bij na-isolatie te gebruiken zijn. Bij nieuwbouw is het sowieso interessanter om isolatie van buitenaf aan te brengen. U verliest dan immers geen ruimte in de woning onder het dak. Ook is het isoleren langs buiten het meest efficiënt bij hellende daken omdat er dan minder kans is op koudebruggen. Ook is de dakconstructie dan minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. PIR heeft een erg hoge isolatiewaarde. Het is duurder dan andere isolatiematerialen, maar PIR-platen hebben als voordeel dat ze erg weinig ruimte in beslag nemen.

PIR-renovatieplaten

PIR-renovatieplaten zijn PIR-platen waarop de stoftengels zijn verlijmd. Deze platen zijn licht van gewicht en makkelijk te verzagen. Ze zijn vlot te verwerken op een bestaand dakbeschot van buitenaf. Het dakbeschot is het plaatmateriaal of de laag planken dat op de sporen of
gordingen ligt, de houten balken die het frame van het dak vormen. Als er geen dakbeschot is, kan u een schuin dak van buitenaf isoleren met zelfdragende dakplaten of gewone PIR platen. Met PIR-renovatieplaten kan een bestaand dak snel worden gerenoveerd en geïsoleerd zonder dat er troep in huis komt. De binnenafwerking blijft immers in tact.

Zelfdragende PIR-dakplaten

Zelfdragende dakplaten kunnen meteen op de balklagen, muurplaten of gordingen worden aangebracht. Een dakbeschot hoeft er niet te zijn. De PIR kent een erg hoge isolatiewaarde waardoor de platen niet dik hoeven te zijn om toch de gewenste isolatie te hebben.

Welke isolatiematerialen worden gebruikt bij een platdakisolatie?

Om een plat dak van buitenaf te isoleren, wordt doorgaans gebruik gemaakt van PIR isolatieplaten omdat u hierop nog kan lopen. Andere materialen die van buitenaf worden gebruikt zijn EPDM, PIR of XPS. PIR en XPS wordt direct onder de dakbedekking geplaatst wat een warm-dak-constructie geeft. Wanneer u uw dak van binnenuit wil isoleren, wordt de isolatie tegen de onderkant van het platte dak geplaatst. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van minerale wol, rotswol, glaswol of houtvezelplaten. Dit noemen we een kouddak-constructie.

Plat dak isoleren

Plat dak isoleren buitenzijde

Wanneer de isolatie van een plat dak langs de buitenzijde zit, wordt het dak een ‘warm dak’ genoemd. De dakconstructie zit dan immers mee in de isolatieschil. Zo is deze minder onderhevig aan temperatuurschommelingen en de schade die daardoor mogelijks kan ontstaan. Na-isolatie van een plat dak is niet altijd aan te raden aangezien er een dampremmende laag op het dak ligt. Als u een plat dak wil na-isoleren, is het doorgaans beter om dit van de binnenzijde te doen. Wil u toch liever langs de buitenzijde na-isoleren en de dakbedekking is nog in goede staat, dan kan de isolatie op de dakbedekking worden gelegd. Dit wordt een omgekeerd dak genoemd.

PIR-isolatieplaten

PIR-isolatieplaten worden erg vaak gebruikt om platte daken te isoleren. PIR staat voor polyisocyanuraat. PIR-platen zijn licht van gewicht en hebben toch een hoge druksterkte wat handig is als u het dak van buitenaf isoleert. U kan immers nog over de platen lopen tijdens
het installeren en achteraf. Ook heeft PIR een hoge isolatiewaarde. Zelfs met een dunne plaat is er al een hoge Rd-waarde. De bouwhoogte wordt dus geminimaliseerd. Bij het plaatsen van PIR-platen komen er geen schadelijke stoffen vrij.

PIR-platen zijn er in verschillende soorten. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om PIR-afschotplaten te gebruiken wanneer er water op het plat dak zal blijven staan. Met deze platen kan het regenwater via een schuine zijde met een kleine hellingsdikte worden afgevoerd.

XPS-isolatieplaten

Geëxtrudeerd polystyreen, kortweg XPS, is een kunststof isolatiemateriaal in plaatvorm. Vaak hebben ze een tand-en-groefverbinding waardoor de isolatie goed aansluit. Deze platen hebben gesloten cellenstructuren waardoor ze goed isoleren en drukvast en erg vochtwerend zijn. Ze zijn dus zeker aan te raden in vochtige omstandigheden. XPS is bestand tegen schimmels en micro-organismen. Ze zijn licht va gewicht en eenvoudig op maat te snijden. Er is daarbij geen kans op huidirritatie. XPS-platen zijn echter wel brandbaar, al is de rook minder schadelijk dan bij PUR. Ook is het een eerder duurder materiaal.

Plat dak van binnenuit isoleren

Wanneer een plat dak langs binnen wordt geïsoleerd, zit het isolatiemateriaal langs de binnenzijde van de dakconstructie. Deze dakconstructie zit dan niet in de isolatieschil. Dit noemen we een koud dak. Om problemen met vocht te voorkomen, is het aan te raden om een folie op de isolatie te plaatsen.

Rotswol

Rotswol, ook steenwol genoemd, is een natuurlijk materiaal dat gemaakt is van een gesmolten vulkanisch gesteente zoals basalt. Het gesteente wordt gesmolten en gesponnen tot woldraden. Deze draden worden samengeperst tot rotswol. Omdat er veel lucht in zit,
houdt dit minerale wol veel warmte vast. Rotswol heeft zowel een thermische als akoestische isolerende werking. Het werkt brandwerend en is volledig recycleerbaar. Het
kent een lange levensduur en is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Ook is het waterafstotend.

Rotswol bestaat in platen of op rol. Een dakplaat in rotswol is goed te gebruiken voor het isoleren van een plat dak van binnenuit. Dankzij de vezelstructuur kunnen de platen vlot in stukken worden gesneden. De stevigheid van het materiaal wordt behouden als de stukken weer tegen elkaar worden gelegd. Bovendien zorgt deze vezelstructuur voor een perfect thermisch isolerend dak. Nadeel is dat rotswol iets minder goed bestand is tegen ongedierte en een hoge irritatie kan veroorzaken bij de plaatsing ervan.

Glaswol

Glaswol is gemaakt van gereycleerd glas en zand dat op die manier wordt gesponnen dat er wollige structuur ontstaat. De structuur wordt samengeperst op een rol of in platen. Het heeft een licht gewicht, maar is toch erg stevig. Bovendien heeft het een goede thermische
isolatiewaarde. Dankzij de flexibele samenstelling is het makkelijk te verwerken. Glaswol kan op maat worden gesneden met een isolatie zaag, – mes of -schaar. Het is onbrandbaar, maar neemt wel wat plaats in beslag. Bij de plaatsing ervan kan lichte irritatie optreden.
Glaswolisolatie kan alleen worden geplaatst als er een onderdak aanwezig is. De binnenzijde moet steeds afgewerkt worden met een dampscherm zodat de isolatie geen vocht absorbeert. U kan kiezen voor de variant met spijkerflens. Deze rollen zijn voorzien van een aluminium rug die al een damplaag hebben.

Houtvezelplaten

Houtvezel is een hoogwaardig en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie en heeft goede ventilerende eigenschappen. De luchtkamers in de platen houden warmte vast en dat zorgt voor warmte-isolatie. Daarnaast
heeft de houtvezel van de platen een ademende structuur wat ideaal is voor het regelen van de vochtigheid van de binnen- naar buitenlucht. Er bestaan verschillende soorten platen waarbij er ook flexibele varianten bestaan. Deze zijn goed te klemmen. Er zijn ook platen met een hoge drukvastheid.

Welke isolatiematerialen worden gebruikt bij de zoldervloer isoleren?

Indien de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt, kan u als alternatief van een dakisolatie
kiezen voor het isoleren van de zoldervloer. Voorwaarde is uiteraard dat de zolder niet
verwarmd wordt omdat deze bijvoorbeeld enkel als opslagruimte gebruikt wordt. Het
volume dat onder de isolatie van de zoldervloer wordt beschermd, is kleiner waardoor u
meer efficiënt kan verwarmen. Er zijn verschillende methoden om een zoldervloer te isoleren. Deze hangen af van het type vloer. Elke methode heeft verschillende mogelijkheden van isolatiematerialen zoals dekens, schuim of platen.

Dakisolatie kosten

Holle zoldervloer isoleren

Een holle vloer, bijvoorbeeld een vloer met houten roostering, wordt vaak geïsoleerd met isolatiedekens, inblaasisolatie of isolatieschuim. Zo kan de ruimte tussen de vloerbalken vlot worden opgevuld.

Isolatiedekens

Veel gebruikt materiaal voor isolatiedekens is glaswol. Het is eenvoudig te plaatsen en relatief goedkoop. Ook rotswol is populair en heeft quasi dezelfde eigenschappen als glaswol. Daarnaast zijn er ook milieuvriendelijke varianten. Denk aan isolatiedekens uit hennep, kurk, houtwol of schapenwol. Deze zijn meestal duurder dan rots- en glaswol, maar er komen amper chemische stoffen aan te pas.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is een verzamelnaam voor isolatiematerialen die tussen de houten balken van het dak worden geblazen. Verschillende materialen kunnen ingeblazen worden, zoals glaswol of glasvezels. Het is ideaal om kieren en gaten op te spuiten zodat er minder kans is op koudebruggen. Door een kleefstof toe te voegen, hecht het ingeblazen isolatiemateriaal zich. Gespoten glaswol is een voorbeeld van inblaasisolatie. Dit minerale wol wordt dan gebruikt in de vorm van isolatievlokken. Een ecologisch type inblaasisolatie is cellulose. Dat zijn papiervlokken die gemaakt worden van gerecycleerd krantenpapier.

Isolatieschuim

Isolatieschuim is een kunststof materiaal. PUR-schuimisolatie is hierbij het meest gebruikte type. PUR, wat staat voor polyurethaanschuim, vult elk hoekje en gaatje op zodat u een naadloze isolatie hebt van de zoldervloer.

Massieve zoldervloerisolatie

Massieve vloeren zijn niet hol, denk bijvoorbeeld aan een betonnen vloer. Om deze te isoleren maakt men doorgaans gebruik van drukvaste isolatieplaten of PUR-schuim.

Drukvaste isolatieplaten

Drukvaste isolatieplaten zijn platen die een hoge druk aan kunnen. Wanneer de vloer veel belopen wordt of als er zware spullen op staan, is dit essentieel. Er bestaan verschillende soorten van isolatieplaten waarmee een zoldervloer kan worden geïsoleerd. Elke soort heeft een andere isolatiewaarde en druksterkte. Er zijn platen met een lage, normale en hoge drukvastheid. Hoe beter de drukvastheid, hoe beter de vloerisolatie zal presteren bij een zware belasting. Voor een zolder wordt vaak gekozen voor isolatieplaten uit PIR omdat deze drukvaste platen een hoge isolatiewaarde hebben. U kan dunner isoleren en dus minder ruimte verliezen. Als de zolder weinig wordt gebruikt, kan u echter ook kiezen voor minder
drukvaste platen zoals glaswol of steenwol. U heeft dan niet alleen thermische, maar ook akoestische isolatie. Wel verliest u meer ruimte omdat u dikker moet isoleren om hetzelfde resultaat te krijgen als PIR.

PUR-schuim

PUR-schuim is één van de makkelijkste manieren om een vloer of dak te isoleren. Het schuim gaat moeiteloos in elke kier en isoleert dus ook plaatsen waar u zelf niet aan kan. Spuitisolatie bestaat uit twee componenten die meteen uitzetten als ze worden samengevoegd. Er vormt zich dan een schuim. Het is vormvast en stabiel, maar enkel te plaatsen door een specialist.

Uw dak isoleren? Vergelijk vrijblijvend prijzen

Wil u graag uw energiefactuur drukken door minder warmte te verliezen via het dak? Dan is dakisolatie een uitstekend idee. Vraag eerste offertes op bij meerdere vakmannen zodat u prijzen en mogelijkheden kan vergelijken. U kan er heel wat mee besparen. Vraag hier alvast, geheel vrijblijvend, meerdere offertes aan.