Een overzicht van isolatiewerken

Overweegt u isolatiewerken en wilt u graag weten welke mogelijkheden er voor uw huis zijn? Lees dan zeker verder en krijg een goed overzicht van alle isolatiewerken.

Een woning niet isoleren, is geen optie meer de dag van vandaag. Een niet-geïsoleerd huis verliest al zijn warmte waardoor de energiefactuur ongezien zal zijn. Daarnaast zorgt isolatie voor meer comfort. Het houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer.

Kortom, isoleren is een must. U kan verschillende onderdelen van uw huis isoleren. Dakisolatie is sowieso een verplicht. We zetten de andere mogelijke isolatiewerken hier even op een rij.

isolatiewerken

Kelderisolatie

Door de kelder te isoleren, voorkomt u dat er warmte verloren gaat via wanden of de vloer van de kelder. Het is een optie om de muren en vloer langs de buitenzijde met vochtbestendige en drukvaste panelen te isoleren. Evengoed kan u de binnenzijde van de kelder isoleren. Het plafond van de kelder wordt het vaakst geïsoleerd zodat de kou uit de kelder niet naar boven kan of de warmte van de bovenliggende ruimte niet verloren gaat. Het wordt vaak als alternatief op vloerisolatie gedaan omdat het minder uitbraakwerken vraagt. De kelder moet natuurlijk dan wel voldoende hoog en droog zijn.

Kruipruimte isoleren

Indien uw woning een kruipruimte heeft, kan u ervoor kiezen om deze te isoleren in plaats van de vloer van de begane grond. Dat is handiger omdat de vloer dan niet moet worden uitgebroken of verhoogd.

Bij een hogere kruipruimte isoleert u best het plafond. Is de kruipruimte erg laag, kan u ze eventueel volledig opvullen met bijvoorbeeld isolatieparels.

Een kruipruimte isoleren, kost gemiddeld €20,- à €30,- per vierkante meter.

Vloerisolatie

Om koude en vocht vanuit de grond tegen te houden, is vloerisolatie een must. Het houdt ook de warmte binnenin beter vast. Vloerisolatie helpt dus ook om warmteverlies tegen te gaan. Bovendien zal de vloer een pak aangenamer zijn om over te wandelen zonder schoeisel. Ook tussenvloeren kunnen geïsoleerd worden om warmte in de ruimtes onderling niet verloren te laten gaan. Vloerisolatie kan ook geluid van buiten of andere ruimtes in de woning tegenhouden.

Gemiddeld kost vloerisolatie tussen de €25,- en €40,- per vierkante meter.

plafondisolatie

Plafondisolatie

Plafondisolatie lijkt op vloerisolatie met dat verschil dat er vanuit de onderliggende ruimte wordt geïsoleerd. Het grote voordeel hierbij is dat de bestaande vloer niet moet worden uitgebroken of dat het vloerniveau niet stijgt. De isolatie komt tegen het plafond van de ruimte eronder, zoals de garage.

Binnenmuur isoleren

Wanneer u de binnenmuur laat isoleren, hoeft u geen vergunning aan te vragen. Ook kost deze isolatie minder dan een gevelisolatie langs de buitenkant. De isolatiewaarde is wel wat lager. Wanneer u isolatieplaten gebruikt, verliest u het minst ruimte. Kiest u voor een voorzetwand, dan verliest u wat meer ruimte, maar is het wel gemakkelijker om bijvoorbeeld nieuwe stopcontacten te laten installeren.

Een binnenmuur laten isoleren, kost gemiddeld €40,- tot €60,- per vierkante meter.

Binnenmuur isoleren

Het isoleren van een binnenmuur met glaswol

Spouwmuurisolatie

Wanneer u uw muren wil laten isoleren zonder ruimte te verliezen, is spouwmuurisolatie ideaal. De isolatiewaarde is hoger dan een gevel- of binnenmuurisolatie. Nadeel is dan weer dat het niet altijd mogelijk is om een dikke laag isolatie aan te brengen. Soms is het zelfs helemaal niet mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Simpelweg omdat er soms niet eens een spouwmuur is. Omdat er geen nieuwe afwerking van de gevel of muur nodig is, betaalt u voor een spouwmuurisolatie wat minder dan een andere muurisolatie.

Gemiddeld kost dit €15,- tot €30,- per vierkante meter. Meestal wordt gebruik gemaakt van isolatieschuim of parels. De isolatiewerken kunnen vaak op één dag in orde worden gebracht en dit zonder afbraakwerken. Kleine moeite dus om een aangenamer wooncomfort én goedkopere energiefactuur te krijgen.

Gevelisolatie

Via de gevel kan veel warmte verloren gaan. Daarnaast zorgt een slechte gevelisolatie ook voor geluidsoverlast. Isolatie zorgt dus voor meer comfort. Een gevel kan langs de binnen- of buitenzijde worden geïsoleerd. U haalt de beste isolatiewaardes als u kiest voor buitengevelisolatie. Bovendien verliest u dan geen ruimte in huis.

Wel moet u dan de hele buitengevel vernieuwen. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen. Wanneer de woning al te dicht tegen de rand van het perceel ligt, is het mogelijk dat dit niet wordt toegelaten. Dan moet u sowieso kiezen voor een binnenmuurisolatie.

Reken gemiddeld op een prijs van €40,- à €50,- per vierkante meter om een buitengevel te laten isoleren.

dakisolatie

Dakisolatie

De meeste warmte in een huis gaat via het dak verloren, tot wel 30%. Dakisolatie is dus een echte must. Hoe u het dak isoleert, hangt onder meer van het type dak af: schuin of plat. Een schuin dak kan langs de buiten- of binnenkant worden geïsoleerd. Isoleren langs buiten zorgt voor de beste isolatie, maar wordt enkel bij nieuwbouw of grote renovatiewerken gedaan. Er kan dan makkelijk gebruik worden gemaakt van isolatieplaten die minder plaats in beslag nemen dan isolatiedekens. De kosten hiervoor zijn €40,- à €60,- per vierkante meter. Een schuin dak langs binnen isoleren, vraagt minder werk en is goedkoper. Meestal wordt een flexibel isolatiemateriaal gekozen zoals minerale wol. Dat kan makkelijk op maat worden gesneden en sluit vlot op de balken aan. Reken op zo’n €30,- à €40,- per vierkante meter.

Lees meer over dakisolatie

Bij een plat dak kan u eveneens langs binnen isoleren. Dit heet dan een koud dak. Dit wordt nog amper gedaan omdat ze vaak vochtproblemen veroorzaken. Indien u toch een koud dak heeft, is extra ventilatie zeker nodig. De prijs voor deze isolatiewerken liggen tussen de €30,- en €40,- per vierkante meter.

Wanneer de isolatielaag boven het onderdak en onder de dakbedekking wordt gelegd, spreekt men van een warm dak. Dit geeft de beste isolatiewaardes en bescherming van uw plat dak. U betaalt wel wat meer, onder andere omdat er ook een nieuwe dakbedekking nodig is. Hou rekening met €70,- à €110,- per vierkante meter.

Tot slot kan u bij een plat kiezen voor een omgekeerd dak. Hier wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. U bespaart hier heel wat werk en kosten mee, maar het is minder doeltreffend dan een warm dak. Wel is het beter dan een koud dak. De prijzen voor deze isolatiewerken variëren gemiddeld tussen de €40,- en €60,- per vierkante meter.

Zoldervloerisolatie

Wanneer uw zolder enkel als opslagruimte wordt gebruikt of wanneer u de zolder helemaal niet gebruikt, is het interessant om enkel de zoldervloer te isoleren in plaats van het hele dak. Het is een heel stuk goedkoper aangezien de zoldervloer doorgaans een veel kleinere oppervlakte heeft dan het ganse dak en er dus minder moet worden geïsoleerd. Ook bespaart u een nieuwe dakbedekking of grote renovatiewerken. U bespaart bovendien meer energie omdat de opstijgende warmte al wordt tegengehouden aan de zoldervloer in plaats van aan het dak. De zolder zelf wordt dus niet meer mee verwarmd en dat zal u voelen aan uw energiefactuur. De kosten liggen gemiddeld tussen de €25,- en €40,- per vierkante meter.

Geluidsisolatie

Om uw woon- of werkomgeving comfortabel te maken, is geluidsisolatie een interessante optie. Geluid kan overlast met zich meebrengen en isolatie houdt dit tegen. Denk aan voorbijrazend verkeer, luidruchtige buren of de dagelijkse drumsessie van uw zoon op de zolder. Ook iemands stappen op de trap of stromingsgeluiden van leidingen kunnen nagalmen en zo voor een onaangename akoestische sfeer zorgen.

Wanneer u muren, dak en/of vloeren isoleert, zorg dan meteen ook voor een akoestische isolatielaag tegen contact- en omgevingsgeluiden.

Bespaar op de prijs van isolatiewerken door offertes te vergelijken

Van plan om te gaan isoleren? Vraag dan eerst meerdere offertes op. Dan bent u zeker van de juiste prijs. Geen tijd of zin om op zoek te gaan naar een vakman? Vraag dan hier meerdere offertes aan. Wij contacteren verschillende vakmannen in uw buurt. U krijgt de offertes in uw mailbox.