Dakisolatie Roeselare
Is uw dak niet geïsoleerd? Weet dat tot wel 30% van de warmte verloren gaat via het dak. Hoog tijd dus voor dakisolatie in Roeselare. Start u met een nieuwbouw of gaat u uw dak sowieso renoveren? Laat het dan zeker isoleren. Uw energiefactuur zal veel lager liggen. Lees er hier alles over en vraag meteen, geheel vrijblijvend, meerdere offertes op bij firma’s in uw buurt in Roeselare.
Informatie en prijsvergelijk
Waarom kiezen voor dakisolatie in Roeselare?
Uw dak isoleren, heeft alleen maar voordelen. In de eerste plaats gaat er veel warmte verloren via het dak als dit niet geïsoleerd is. Warmte stijgt immers. Door het dak te isoleren, houdt u de temperatuur constant in uw woning. Hiermee zal u heel wat besparen op uw energiefactuur. U draagt meteen ook uw steentje bij voor een beter milieu.
Isolatie kan niet enkel warmte binnenhouden, maar ook warmte buitenhouden in warme zomermaanden. Uw woning blijft dan koeler. Tot slot kan isolatie ook geluid buitenhouden.
Kortom, het laten plaatsen van dakisolatie is sowieso een goede investering. Indien u woont in Roeselare, is het aan te raden om een firma uit deze regio in te schakelen. Zo bespaart u alvast op verplaatsingsonkosten van de vakman.
Navigeer naar:
Wat is de dakisolatienorm?
Sinds 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoen aan de dakisolatienorm. Dat geldt zowel voor eigen als huurwoningen. De isolatie moet voldoen aan de minimale R-waarde van 0,75 m² K/W. Gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of melding wordt gedaan moeten voldoen aan de EPB-eisen. EPB staat voor ‘energieprestatie en binnenklimaat’ en bevat een aantal normen waaraan het gebouw moet voldoen. Dakisolatie valt onder deze normen.
Aan welke eisen uw woonst precies moet voldoen, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het jaar van de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning en de bestemming van het gebouw. U kan dit nagaan via de EPB-wegwijzer . De EPB-eisen worden steeds strenger. Wanneer uw woning niet voldoet aan de dakisolatienorm, kunnen er strafpunten worden toegekend en kan de woning zelfs ongeschikt worden verklaard. In dat geval mag deze niet meer gehuisvest worden.
Welke opties heeft u bij het platte dak isoleren?
Een plat dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Zo kan u het isolatiemateriaal van binnenuit onder de dakbedekking laten plaatsen. Dan spreken we van een koud dak omdat de dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit. Een andere mogelijkheid is de isolatie langs buiten op de dakbedekking te plaatsen, dan is er sprake van een warm dak. De draagconstructie wordt dan mee geïsoleerd.
Dakisolatiemateriaal aan de binnenzijde van het platte dak – koud dak
Wanneer een plat dak langs de binnenzijde wordt geïsoleerd, wordt de isolatie onder of tussen de balken van de dakconstructie geplaatst. De dakbedekking zit bovenop deze structuur. Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zoals PIR-isolatieplaten, PUR-platen, minerale wol of XPS. Een plat dak langs binnen isoleren, gebeurt meestal als het niet mogelijk is om dit langs buiten te doen. Bij nieuwbouw komt dit niet meer voor omdat het vocht bij een koud dak niet makkelijk kan wegkomen. Dat kan vochtproblemen veroorzaken.
Dakisolatiemateriaal aan de buitenkant van het platte dak – warm dak
Door een plat dak langs de buitenkant te isoleren, wordt de draagconstructie mee geïsoleerd. Deze zit dan mee in de isolatieschil. Het voordeel is dat het dak minder zal uitzetten of krimpen. Hiermee wordt de kans op barsten of scheuren verkleind. Het temperatuurverschil is immers kleiner. Ook fungeert de dakconstructie als warmtebuffer. Overdag zal het warmte opslaan die ’s avonds, als het afkoelt, geleidelijk aan zal worden afgegeven.
Dakisolatiemateriaal op oude dakbedekking van het platte dak – omgekeerd dak
Wanneer de isolatielaag op de waterkerende laag, bovenop de bestaande dakbedekking wordt aangebracht, spreken we van een omgekeerd dak. Grind, hout, tegels of keien zorgen er als ballastlaag voor dat het isolatiemateriaal op zijn plaats blijft. Op een omgekeerd dak kan gewoon gelopen worden waardoor deze techniek vooral gebruikt wordt bij balkons of dakterrassen. Ook voor andere platte daken die vaak belopen worden, is een omgekeerd dak een goede oplossing.
Deze klanten uit (regio) Roeselare vinden ons initiatief supertof
Via deze site heb ik in één keer offertes van meerdere isolatiespecialisten ontvangen. Het bespaarde me echt veel tijd, en ik kon makkelijk prijzen en diensten vergelijken.
– Maya uit Roeselare
Duidelijke uitleg over dakisolatie en alle mogelijkheden.
– Hugo
Ik wist niet goed waar ik moest zoeken voor dakisolatie, maar deze site heeft me echt geholpen. In een paar klikken kreeg ik offertes en kon ik makkelijk vergelijken.
– Jos, inwoner van Roeselare
Heel blij met onze dakisolatie. Het verschil is duidelijk merkbaar. Heel tevreden met de service!
– Jake – regio Roeselare
Wij zijn niet alleen in Roeselare actief, maar door heel Vlaanderen.
Zo ook in de grensgemeenten en omliggende plaatsen:
Ook voor vloerisolatie in Roeselare en spouwmuurisolatie kunt u vrijblijvend offertes vergelijken. Bekijk zeker de informatiepagina’s die we voor deze isolatiewerken hebben opgesteld.
Gemeente Roeselare
Stad: Roeselare
Deelgemeenten: Roeselare, Beveren, Rumbeke en Oekene
Website van de Gemeente Roeselare
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Staden, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie, Izegem, Ledegem, Moorslede en Zonnebeke
Zoekt u een isolatiefirma uit de provincie Roeselare? Wij hebben plaatspagina’s opgezet voor alle grote plaatsen en gemeentes, zo ook:
Kortrijk | Brugge | Roeselare | Oostende | Waregem | Assebroek | Ieper | Menen | Sint-Andries | HarelbekeWelke opties heeft u bij een hellend dak isoleren?
Voor het isoleren van een hellend dak in Roeselare moet u aandacht besteden aan een aantal zaken. In de eerste plaats is het zo dat de isolatiewaarde groter wordt als het onderdak winddicht is. Daarnaast moet de isolatielaag de ruimte tussen het onderdak en de kepers volledig opvullen. Tot slot maakt een dampscherm de isolatie luchtdicht waardoor damp niet kan binnendringen. Damp kan in de isolatie condenseren en is dus te vermijden.
Een hellend dak kan zowel langs de binnen- als de buitenkant worden geïsoleerd. Als u langs de buitenkant isoleert, hebt u het voordeel dat er binnen geen ruimte verloren gaat. Als u na-isoleert, zal wel de dakbedekking verwijderd en opnieuw geplaatst moeten worden. Isoleert u van binnenuit, blijft het dak in tact, maar verliest u ruimte. Dit is doorgaans goedkoper. Maakt u geen gebruik van de ruimte onder het hellend dak? Dan is het ook een optie om de zoldervloer te isoleren. U hebt dan minder isolatiemateriaal nodig en de ruimte onder het dak hoeft niet verwarmd te worden.
Dakisolatie langs de binnenkant
Wanneer het dak langs de binnenkant wordt geïsoleerd, kan de isolatie tussen het timmerwerk (de houten balken van de dakconstructie) worden aangebracht. Vaak is dat in de zolder. Dat kan alleen als het onderdak, de dakbedekking en de dakconstructie nog in goede staat zijn. Er is een ruime keuze aan isolatiemateriaal met verschillende prijzen. Doorgaans wordt gebruik gemaakt van flexibel isolatiemateriaal zoals minerale wol omdat dat op maat gesneden kan worden. Ook sluit het makkelijk aan op de balken zonder kieren na te laten. Als het dak in goede staat is, is na-isolatie langs de binnenkant sowieso de beste optie. Het zal heel wat goedkoper zijn dan via de buitenkant aangezien de dakbedekking gewoon kan blijven liggen.
Dakisolatie langs de buitenkant
Isolatiemateriaal kan op de buitenkant van een bestaande dakconstructie worden geplaatst. Deze wordt dan op de kepers op spanten geplaatst. Deze methode is het meest aan te raden bij nieuwbouw of wanneer het dak volledig toe is aan renovatie. Dankzij de isolatie wordt het dak een sluitende isolatieschil zonder warmte- of koudebruggen. Het dak is thermisch erg goed geïsoleerd en extra isolatie van de zolder is niet meer nodig. Als een bestaand dak in Roeselare nog in goede staat is, is isoleren langs de buitenkant een minder goede optie. Om de isolatie te kunnen plaatsen moet immers de dakbedekking er af worden gehaald en na het plaatsten van de isolatie er weer op. Dat kost werkuren.
De zoldervloer isoleren in Roeselare
Een efficiënte manier om de oppervlakte van uw woning te isoleren, is het isoleren van de zoldervloer. Isolatie kan op de zoldervloer worden gelegd of aan de onderkant van het plafond. Isolatiematerialen als minerale wol sluiten perfect op de vloer aan kunnen ook aangebracht worden op erg moeilijk bereikbare plekjes. De kamers onder de geïsoleerde zolder zullen thermisch goed geïsoleerd zijn. In de winter blijft het er warm en in de zomer lekker koel. Afhankelijk van het materiaal hebt u ook een akoestische isolatie. Voordeel van isolatie van de zoldervloer, is dat u minder oppervlakte moet isoleren en niet aan het dak hoef te raken. De zolder zelf hoeft ook niet (meer) verwarmd te worden. Nadeel is dat u de zolderruimte verliest als volwaardige leefruimte. Wel kan u daar zaken stockeren.
Wat bepaalt de prijs voor dakisolatie in 2024?
De prijzen voor dakisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats speelt de te isoleren oppervlakte uiteraard een rol. Hoe meer oppervlakte, hoe meer isolatiemateriaal en hoe meer werkuren er nodig zijn. Daarnaast speelt het ook een rol of u een schuin of plat dak heeft en of u langs binnenuit of van buitenaf isoleert. Dat laatste speelt vooral als u na-isoleert. Vervolgens is er de isolatiedikte en het gekozen materiaal. De moeilijkheidsgraad van de werken kan ook een rol spelen. Moeilijk bereikbare plaatsen zullen meer tijd vragen om geïsoleerd te geraken. Tot slot kunnen prijzen verschillen van firma tot firma. Prijzen per werkuur kunnen verschillen, net als de verplaatsingsonkosten. Als de vakman ver moet rijden, zal u meer moeten betalen dan wanneer hij uit uw regio komt. Sowieso is dakisolatie een interessante investering die u terugverdient. Die terugverdientijd kan erg kort zijn.
Hellend of plat dak
Doorgaans is het goedkoper om een schuin dak te isoleren dan een plat dak. Om een hellend dak van binnenuit te isoleren betaalt u gemiddeld €20,- à €50,- per vierkante meter. Van buitenaf kunnen deze prijzen oplopen tot €40,- tot €60,-. Dit zijn richtprijzen. Een plat dak langs binnenuit isoleren kost gemiddeld €30,- tot €40,- per vierkante meter. Langs buiten is dit meteen €70,- tot €110,-. Gaat u voor een isolatie van de zoldervloer? Reken dan gemiddeld op prijzen tussen de €25,- en €40,- per vierkante meter.
Dakisolatiewerken | Richtprijzen per m2 |
---|---|
Schuin dak isoleren binnenzijde | €20,- à €50,- |
Hellend dak isoleren buitenzijde | €40,- tot €60,- |
Plat dak langs binnen isoleren | €30,- tot €40,- |
Plat dak isoleren buitenzijde | €70,- tot €110,- |
Zoldervloer isoleren | €25,- en €40,- |
Nieuwbouw of renovatie
Prijzen voor dakisolatie bij nieuwbouw kunnen anders zijn dan bij renovatie. Hierbij speelt het ook een rol of u van binnenuit dan wel van buitenaf isoleert. Bij nieuwbouw is het doorgaans goedkoper om van buitenaf te isoleren. Dit geldt niet als u na-isoleert. Dan gaat een isolatie van buitenaf meestal gepaard met een volledig nieuwe dakbekleding wat heel wat extra kosten met zich meebrengt. Het isoleren van binnenuit is dan heel wat goedkoper. Vaak is isoleren bij renovatie duurder dan bij nieuwbouw. Dat komt omdat er bij een renovatie nog vaak timmerwerken moeten gebeuren om het dakgebint isolatieklaar te maken.
Prijs afhankelijk van isolatiemateriaal voor dakisolatie
De kost van dakisolatie hangt af van het materiaal dat u kiest. Isolatieschuim is doorgaans het goedkoopste materiaal. Zo betaalt u gemiddeld €30,- per vierkante meter voor icyene isolatieschuim en dit zowel bij nieuwbouw als een renovatie. Ingeblazen cellulose is ook een eerder goedkoop isolatiemateriaal, althans bij nieuwbouw. Dan betaalt u gemiddeld €35,- per vierkante meter. Bij renovatie kan dit oplopen tot €55,-. Minerale wol is net iets duurder. Zowel voor glas-, rots- als houtwol betaalt u gemiddeld €40,- per vierkante meter bij nieuwbouw. Een dampscherm zit hierbij inbegrepen. Als het gaat om een renovatie kunnen deze prijzen hoger uitvallen. Voor glas- en houtwol betaalt u dan al snel €60,- per vierkante meter en voor rotswol €65,-. Isolatieplaten in PUR of PIR zijn duurder. Zowel bij nieuwbouw als renovatie circuleren de prijzen rond de €50,- per vierkante meter. Het duurste zijn de resolschuim isolatieplaten. Die kosten gemiddeld €60,- per vierkante meter, zowel voor nieuwbouw als renovatie.
Dakisolatiematerialen | Richtprijzen |
---|---|
Icyene isolatieschuim | gemiddeld €30,- per m2 |
Ingeblazen cellulose (nieuwbouw) | gemiddeld €35,- per m2 |
Ingeblazen cellulose (renovatie) | gemiddeld €55,- per m2 |
Minerale wol | gemiddeld €60,- per m2 |
Glas-, rots- als houtwol (nieuwbouw) | gemiddeld €40,- per m2 |
Glas- en houtwol (renovatie) | gemiddeld €60,- per m2 |
Rotswol (renovatie) | gemiddeld €65,- per m2 |
PUR of PIR isolatieplaten | gemiddeld €50,- per m2 |
Resolschuim isolatieplaten | gemiddeld €60,- per m2 |
Prijs verschilt per firma, prijsvergelijk loont
Prijzen kunnen verschillen van firma tot firma. Ervaring speelt daarbij een rol, net als het materiaal waarmee gewerkt wordt. Om een prijs op maat te hebben, is het dus erg belangrijk om eerst meerdere offertes op te vragen. Zo bent u zeker van de juiste prijs en kan u tot wel 30% besparen. Ga dus niet met de eerste firma die u tegenkomt in zee, maar vergelijk prijzen.
Dakisolatie premies
Wanneer u uw dak laat isoleren, kan u aanspraak maken op enkele premies. In de eerste plaats is er het federale verlaagde btw-tarief. Zo betaalt u maar 6% btw in plaats van 21% als uw woning ouder is dan 10 jaar én de werken door een aannemer gebeuren. Alle kosten worden aan 6% btw aangerekend, zowel het materiaal als de werkuren. Daarnaast is er de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Dit is een premie voor o.a. energiebesparende initiatieven, zoals het plaatsen van dakisolatie. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Om na te gaan of uw project aanspraak maakt op een Mijn VerbouwPremie checkt u best de website van de Vlaamse overheid. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijke tussenkomsten of leningen waarop u eventueel een beroep kan doen. Hiervoor raadpleegt u best de Premiezoeker van de Vlaamse overheid. Door aan te geven welke werken u precies plant en in welke gemeente u woont, krijgt u een handig overzicht.
Hoe oud is uw woning? | btw-tarief |
---|---|
Minder dan 10 jaar oud | 21% |
Ouder dan 10 jaar oud | 6% |
Kiezen voor een ervaren isolatiefirma werkzaam in Roeselare: een stappenplan
Het is interessant om een firma uit uw regio te kiezen. Elke vakman zal immers verplaatsingsonkosten aanrekenen. Hoe minder ver die moet rijden, hoe minder extra kosten u dus zal moeten betalen. Zoek het dus niet te ver en vergelijk prijzen alvorens met een dakdekker in zee te gaan.
Vergelijken van isolatiebedrijven
Doe op voorhand research naar verschillende dakbedrijven in uw omgeving. Meestal hebben ze een website waarop u eerdere realisaties kan bewonderen. Ook krijgt u een overzicht van projecten die het bedrijf uitvoert. Zo kan u al nagaan of het bedrijf kan doen wat u wenst. Vraag offertes op bij meerdere bedrijven. Hier kan u dat alvast geheel vrijblijvend doen. Zo kan u prijzen vergelijken. Check ook zeker of er reviews te vinden zijn over de bedrijven zodat u een beeld krijgt van de ervaringen van eerdere klanten.
Tips voor het contact leggen met een isolatiebedrijf
Neem contact op met bedrijven waarvan u denkt dat ze aan uw wensen kunnen voldoen. Neem zeker met meerdere bedrijven contact op. Vraag vrijblijvend een gesprek om samen na te denken over de beste mogelijkheden. Geef bij uw eerste contact al zoveel mogelijk informatie mee.
Isolatiebedrijf geeft advies over de beste dakisolatie voor uw dak
Laat u goed informeren vooraleer u de isolatiewerken laat aanvangen. Vraag of de firma mee nadenkt over de keuze van het juiste isolatiemateriaal. Er zijn er heel wat en niet elk materiaal is even geschikt voor uw dak en uw wensen. Bespreek ook of het de moeite is om de dakbedekking te vernieuwen.
U ontvangt een vrijblijvende offerte voor de isolatiewerken
Nadat u advies hebt gekregen van het bedrijf, zal u een vrijblijvende offerte krijgen. Zorg dat u er meerdere hebt zodat u kan vergelijken. Zodra u akkoord gaat met een offerte, kunnen de werken worden ingepland. Zorg er wel voor dat de offerte volledig is en dus alle kosten bevat. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.
Bespaar op de kosten van dakisolatie, vergelijk prijzen!
Besloten om dakisolatie in Roeselare te laten plaatsen? Vraag dan hier uw offerte op maat. En dit bij meerdere bedrijven zodat u zeker bent van de juiste prijs. Het vergelijken van prijzen kan u heel wat opleveren.
Lees meer over Dakisolatie